Truskawkowa pianka

Dla miłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową.


Składniki:

Biszkopt (kwadratowa blaszka):
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubijamy na sztywną pianę, 
stopniowo dodając cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlewamy olej.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Pianka truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 l śmietany tortowej 30%

Dwie galaretki rozpuszczamy 
2 dwóch szklankach wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy 
i delikatnie łączymy z tężejącą galaretką.

Mus truskawkowy:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml musu truskawkowego

Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczoną galaretkę w pół szklanki gorącej wody 
i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na upieczony biszkopt nakładamy truskawkową piankę i mus truskawkowy.

Smacznego!








0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly