Dla miłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową.
Składniki:
Biszkopt (kwadratowa blaszka):
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlewamy olej.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Pianka truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 l śmietany tortowej 30%
Dwie galaretki rozpuszczamy
2 dwóch szklankach wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy
i delikatnie łączymy z tężejącą galaretką.
Mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml musu truskawkowego
Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczoną galaretkę w pół szklanki gorącej wody
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na upieczony biszkopt nakładamy truskawkową piankę i mus truskawkowy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz