Ciasto marchewkowe to słodki placek
ze startą marchewką.
Marchewka nadaje mu miękką
i wilgotną konsystencję.
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół łyżeczki soli
Marchewkę
ścieramy na drobnej tarce.
Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej
i
mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę
wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon.
Na końcu
wsypujemy marchewkę,
orzechy i wiórki kokosowe.
Blaszkę do pieczenia
wykładamy
papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto
i pieczemy ok.
50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz