Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to słodki placek 
ze startą marchewką. 
Marchewka nadaje mu miękką 
i wilgotną konsystencję. 


Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych  
  • pół łyżeczki soli
 Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. 
Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki. 
 Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej 
i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. 
Na końcu wsypujemy marchewkę, 
orzechy i wiórki kokosowe. 
Blaszkę do pieczenia  wykładamy 
papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto 
i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!


 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly