Sernik gotowany na biszkopcie

W tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. 
Biszkopt jest wyjątkowo delikatny, 
a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy 
- tak jak lubicie.


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
Sernik gotowany:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 35 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • jagody
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.

Sernik gotowany:
Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.

Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Schładzamy w lodówce.

Smacznego!





1 komentarze:

Printfriendly