Szpinakowe babeczki

Ciasto szpinakowe zaskakuje wszystkich smakiem, wyglądem.
Jest pyszne. Z tego samego przepisy przygotowałam babeczki.
Są wyśmienite.



Składniki:


  • 3 jajka 
  • 35 dag mrożonego szpinaku 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gazę 
i odciskamy nadmiar wody.
Blenderem miksujemy szpinak.
Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.
Na koniec dodajemy olej, mąkę 
i proszek do pieczenia.
Foremki do babeczek smarujemy masłem.
Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek
i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 
Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto kruszymy na talerzyku.

Krem:
  •  400 ml śmietany
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix
 Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix 
i cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
i lekko mieszamy z całością.
Babeczki napełniamy kremem.
Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i granatem.

Smacznego!








0 komentarze:

Prześlij komentarz

Printfriendly